شرح مکانیسم زمین لرزههای مخرّب و مصادیق معنایی و عملکردی آن در کلام الله مجید
چهارشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۶
پژوهش حاضر به«شرح مکانیسم زمینلرزه های مخرّب و مصادیق معنایی و عملکردی آن در کلام الله مجید» میپردازد. خداوند متعال در راستای تربیت انسانها از برخی وقایع مقدّر در عالم پرده برمیدارد تا با این پشتوانه انسانها به ثبات ایمان نائل شده و با حفظ پیوستگی و استمرار در مراقبه، در جهت زندگی جاودانه خود تلاش مستمر داشته باشند. اخباری که از عظمت واقعه رستاخیز و اهمیت آن، به ویژه پدیده زمینلرزه در آستانه آن خبر میدهد، کرامت انسانی را احیا میکند زیرا آگاهی از گذشته و آینده، انسان را به نگرشی صحیح در زمان حال وامیدارد.
در این پژوهش سعی شده است به سوالاتی از قبیل زمینلرزه چیست؟ عوامل علمی شناخته شده وقوع زمینلرزهها کدامند؟ و آیااینرخداددر قرآن کریم نیزمطرح شده است؟ مصادیق معناییو مفهومی زمینلرزهها در قرآن چیست؟ و سوالاتی از این قبیل پاسخ داده شود. برای پاسخگویی از روش تحقیق توصیفی –تحلیلی استفاده شده که با روش کتابخانهای و مراجعه به منابع مکتوب و غیر مکتوب مطالب لازم با ابزار فیشبرداری جمعآوری و تدوین گردید. آشنایی با آثار زمینلرزه در قرآن، تبیین منشأو عوامل ایجاد آن،کمک به بهبود بینش انسان از جهان هستی، فراهم کردن زمینه تأمل در زمینلرزههای دنیوی و عبرتآموزی از آنها به منظور آمادگی مواجه با زمینلرزههای رستاخیز، از اهداف این پژوهش تلقی میگردد.
زمینلرزه ازجنبه دانش بشری یک پدیده طبیعی و حالت خاصى از تغيير شکل تودههایی از پوسته و زیربنای زمین است که در آن پديدههای گسيختگى، برشی و لغزشی در مقياسهای متفاوت رخ مىدهد. آیات و روایات نیز با اشاره به نوع آفرینش زمین که منجر به وقوع زمینلرزه میشود، به تبیین حوزه زمینلرزههای تقدیری برای توجه دادن انسان به تفکر در خلقت عالم و اندیشه در آثار، پیامد و غایت آن میپردازد. برخی از مضامین زمینلرزه در قرآن نیز به دایره افعال انسانی به منظور تنبّه و عبرتآموزی بشرباز میگردد که زمینلرزههای تنبیهی و تعزیری به شمار میآیند و خداوند سبحان ارزیابی و تشخیص علت معنایی آن را از انسان سلب نموده است. گروه سوم از لرزههای بیان شده هم مختص رستاخیز هستند که در مجموعه زمینلرزههای تقدیری تعریف میشوند واین موضوع حاکی از آن است که خداوند حکیم است و خلقتی هدفدار را تدبیر نموده است.